Polazna | O Ćupriji | Poljoprivreda

Poljoprivreda

Poljoprivreda

Osnovno zanimanje većeg dela stanovništva opštine u prošlosti bila je zemljoradnja. Dolina Velike Morave oduvek je bila pogodna za ovu vrstu delatnosti. Zabeležen je podatak da je 1867.godine u Ćupriji bilo više od dve trećine zemljoradnika. Sve do druge polovine 20.veka ćuprijska opština bila je izrazito agrarnog karaktera.

Nosilac poljoprivredne proizvodnje na teritoriji opštine, danas najviše zahvata privatni sektor. Ukupna poljoprivredna površina na području opštine Ćuprija iznosi 28.738 hektara, 17 ari i 60 m2

Obrađuje se oko 19.413 hektara, 60 ari i 94m 2 i to pretežno za ratarsku proizvodnju, a ostalo su površine namenjene voćarskoj i vinogradskoj proizvodnji. Najzastupljenije su žitarice, setvenih površina 65%, od kultura najviše kukuruz merkalni i pšenica. Ostvareni prinos pšenice iznosi oko 4 tone po hektaru. Voćarska proizvodnja obavlja se na 830 hektara, 94 ara i 36m2. Vinogradi zauzimaju površinu od oko 470 hektara. Šljiva je najzastupljenija voćarska kultura i u proseku godišnje proizvede oko 600 tona. U povrtarskoj proizvodnji najzastupljeniji su vrtovi. Najčešće kulture su krompir, pasulj i paprika.
Na teritoriji opštine Ćuprija ima ukupno oko 1.570 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.

Takođe, na teritoriji opštine postoji oko 20 registrovanih stočnih farmi, ali je svakako najpoznatije PPD Dobričevo, koje raspolaže sa 8.000 krmača,  400 muznih krava i blizu 1.000 koza. Postoji i više objekata za preradu mesa i izradu mesnih proizvoda, ali zanat po kom su Ćupričani poznati je proizvodnja i distribucija creva.

Tagovi/oznake:

Nema tagova za ovaj članak