Polazna | Aktuelno | ĆUPRIJA, 20 GODINA POSLE

ĆUPRIJA, 20 GODINA POSLE

ĆUPRIJA, 20 GODINA POSLE

Image gallery

Ćuprija nikad neće zaboraviti jednu aprilsku i jednu majsku noć 1999 godine. Te dve noći nisu bile samo noći bez sna, bile su to traumatične noći kada su na grad padale bombe i kada je svaka eksplozija sa sobom nosila strašno pitanje. Koliko će ih još pasti i neće li sledeća...?  Evociranjem uspomena i prigodnim programom  Opština Ćuprija je u nedelјu, 07.04.2019.godine obeležila dve decenije Nato agresije i isto toliko od prvog bombardovanja Ćuprije.

Sugrađanima se sa govornice u sali muzičke škole „Dušan Skovran“ obratio Ninoslav Erić, predsednik Opštine Ćuprija, istakavši kako se ovih dana Srbija i Ćuprija „prisećaju nečeg što nije smelo da se desi, a ipak se desilo“.

„U poslednjoj godini prošlog veka Nato je prekršio međunarodno pravo, pogazio humanitarno pravo, zaboravio na Ženevsku konvenciju. Sve to da bi bombardovao jednu zemlјu koja nije mogla da prihvati ultimatum“- naglasio  je Erić i dodao: „U vreme kad su se u NATO-u hvalili da mogu da pogode prozor na kući, bombe su padale po nekoliko stotina metara daleko od kasarne. Naredna jutra su pokazala efekte bombardovanja. Desetine potpuno uništenih kuća, teško oštećene tri gradske škole, devastirani privredni i društveni objekti u samom centru grada. Nekakvom igrom sudbine, čak i u kućama koje su bile potpuno zbrisane, nije bilo žrtava. Ćuprija je te dve noći imala sreće. Aleksinac, Surdulica, Niš, Varvarin i niz drugih mesta nisu.... .“

Pukovnik u penziji Dragolјub Tubić, u vreme agresije komandant 152. mešovite ratne artilјerijske brigade, u čijoj su se zoni odgovornosti nalazile teritorije opština Ćuprija, Jagodina, Despotovac i Rekovac, i posle 20 godina pamti izuzetnu saradnju koju je u to vreme imao sa civilnim organima. Formacija na čijem je čelu bio te 1999. godine, veli komandant Tubić, već do 24. marta izmestila je kompletnu tehniku i izvršila mobilizaciju. 

„Cilј svih radnji koje smo preduzimali do 24. marta je bio da se sačuva lјudstvo, tehnika i naoružanje za slučaj kopnene agresije. Za vreme 78 dana agresije, u kojoj su civilni i vojni objekti u zoni odgovornosti brigade više puta gađani, samo u zoni odgovornosti brigade palo je više od 200 projektila. I pored svega, duh našeg naroda ni jednog trenutka nije bio polјulјan.“, podsetio je pukovnik Tubić na akademiji upriličenoj povodom sećanja na dve decenije od prvog bombardovanja Ćuprije u NATO agresiji, ustvrdivši kako smo „bili spremni da branimo i odbranimo našu zemlјu“.

Inače, Ninoslav Erić je još jednom najavio da će Ćuprija izgraditi i večni podsetnik na agresiju NATO alijanse, i to na mestu gde je projektil uništio jedan od simbola grada - restoran „Kasinu“. Spomen obeležje, kao integralni deo centralnog gradskog šetališta, biće trajno svedočanstvo na proleće 1999 godine, zaklјučio je predsednik Opštine Ćuprija.

 

Tagovi/oznake:

Nema tagova za ovaj članak